Драгољуб Алексић

Дуго сам размишљао ког великана из мог краја би требало да представим! Мој градић је пун таквих великих људи. Онда сам схватио да би требало да представим човека који се бавио спортом којим се ја бавим – гимнастиком.

 Тај човек, Драгољуб Алексић, рођен је у селу Вина 1910. године, одакле и мој деда потиче. Ето, још једне повезаности са мном.  Драгољуб је био човек надљудских способности. Као дечак био је сићушан, баш као и ја,  и да би ојачао своје тело почео је да се бави гимнастиком. Гледајући наступе светских акробата, схватио је да је и он довољно храбар и јак. Са седамнаест година имао је прве наступе. Акробације које је сам осмишљавао биле су веома опасне вратоломије. Често се повређивао, али није одустајао. Испаљивали су га из топа, висио са авиона изнад Калемегдана држећи се зубима за уже, ходао и возио бицикл преко конопца затегнутог између кровова две високе зграде, рукама заустављао четири аутомобила под пуним гасом, зубима кидао ланце… Овај фантастичан човек, са невероватном храброшћу, све акробације је изводио без икакве заштите. Био је популаран у земљи и иностранству. Обишао је пола света са својим акробатским тачкама и зарадио много пара. Овај „џин“, људина, имао је велико и широко срце за свакога. Био је велики хуманиста и добротвор. Помагао је многа хуманитарна и спортска удружења.

Драгољуб је објавио књигу „Алексићев доживљај са уводом свога система гимнастике“ (1932), у којој даје поуке о здравом животу и гимнастичке вежбе. Године 1941. снимио је први звучни филм, „Невиност без заштите“, у коме је био главни лик, редитељ, сценариста и продуцент.

У старости је оболео од Паркинсонове болести и умро у Београду 1985. године у Дому за стара лица, као потпуни сиромах.

Ово је била прича о једном изврсном гимнастичару и акробати који ме је одушевио. И, ко зна, можда једнога дана неко дете буде писало причу и о мени као одличном гимнастичару.

прошлост и садашњост

 

 

 

 

Душан Крстић, II/2, Ментор: Гордана Јаневска, проф разредне наставе

Марко Манојловић, 3. разред,одељење у Балановцу, Ментор: Марина Јовановић,проф разредне наставе

Анђела Стојановић, III/2, Ментор: Јагодинка Милисављевић, проф.разредне наставе

Милица Џонић, VIII – специјално одељење, Ментор: Снежана Ђурић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s