Радивоје Савић

(31. јануар 1900 – 25. фебруар 1945)

Улица доктора Савића је најлепша и мени најдража улица у Књажевцу. Налази се близу моје школе. Свакодневно се на улици играм са другарима и знао сам само да је човек по коме моја улица носи назив био лекар. Зато сам одлучио да истражим нашто више о овом доктору.

Др Савић се родио у Књажевцу. Основну школу учио је у родном месту – Књажевцу, гимназију у Зајечару. Студије медицине започео је у Загребу, а онда је отишао у Беч. Иако је могао да направи сјајну каријеру на универзитету у Бечу, он се 1929. године враћа у Књажевац са лекарском дипломом и супругом Олгом, рођеном Бечлијком.

Радио је у Рударској амбуланти, лечио је рударе и раднике. У својој кући обављао је приватну праксу. Његова ординација била је најбоље опремљена у вароши. Имао је лабораторију са микроскопом и рендген апарат. Био је ентузијаста и омиљени лекар у народу. До 1990. године Медицински центар Књажевац је носио име др Радивоја Савића.

Да би лакше и брже стизао до пацијената, др Савић је 1938. године купио „шкоду“. Био је то први аутомобил модерног дизајна у Књажевцу.

По политичком опредељењу доктор Савић је био левичар и у време Другог светског рата лечио је рањене и болесне партизане. Зато га Гестапо хапси 1942. године и одводи у логор на Црвеном крсту, а касније у логор „Дахау“ у Немачкој, где је умро од пегавог тифуса.

У Народној библиотеци „Његош“ У Књажевцу од 2007.године као посебна збирка чувају се око 600 књига из његове библиотеке. Књиге су углавном из медицинске литературе на немачком језику.

Такмичење „Читалићи“ је веома добро јер подстиче ђаке да истражују, буду креативни, размишљају, не забораве, памте… није важно да ли ћу победити, ја учествујем и наоружан сам знањем!

Херојска смрт српског лекара из логора Дахау

 

Срећко Томић, II/2

Ментор: Гордана Јаневска, проф. разредне наставе

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s