Ђока Цветковић

(1872 – 1959)

Ђока Цветковић

 

Ученик сам другог разреда и веома забринут. На путу од куће до школе и од школе до куће сваки дан ми је поглед упрт у Џервинову вилу. Жао ми је што пропада.

Џервинову вилу или под мање познатим називом вила „Цветковић“ у Књажевцу је 1938. године подигао Ђока Цветковић. Она је  симбол града, сада оронула „старица“ која пркоси времену.

Ђока Цветковић рођен је  у Књажевцу, у трговачкој породици. . После завршене велике матуре, одлази у Београд где брзо постаје успешан пословни човек, креће се у високом београдском друштву и познаје значајне људе.

По сећањима старијих Књажевчана, Ђока Цветковић био је светски човек, елегантан господин; негован и дотеран; носио је шешир, лептир машну, лакирани штап и марамицу у малом џепу сакоа.

Од 1911. држи кафану и биоскоп Коларац у Београду.

Сматра  се једним од пионира српске кинематографије. Снимио је неколико филмова документарне садржине: „Свечани дочек српске победоносне војске са српско-бугарског бојишта“ (1913), „Прва ратна слика из српско-бугарског рата“ (1913), „Врбица у Београду“ (1914) и „Свечани долазак и заклетва регрута из Нове Србије“ (1914).

Био је изузетно богат човек. Поред виле на Џервиновом брду у Књажевцу, он је у  Београду  изградио велелепну кућу (на данашњем  Булевару деспота Стефана). Поседовао је аутомобил Линколн КБ из 1932. који је произведен у свега 64 примерка и вредео је као вила на Дедињу.

Волео је уметност и помагао је сиромашним сликарима. Био је пријатељ сликара Моше Пијаде, коме је пре Другог светског рата слао пакете у затвор. Његов пријатељ после рата постаје високи државни и партијски функционер који је узвратио помоћ свом остарелом мецени. Слао му је лекове у Књажевац и вероватно захваљујући овом пријатељству, Цветковићу после Другог светског рата није одузета сва имовина. Остао му је један стан у Београду и вила у Књажевцу.

После Другог светског рата, 1947, вратио се у Књажевац, где је до смрти живео у потпуној анонимности.

Надам се да ће  Џервинова вила која  је симбол града једног дана бити реновирана.

Коришћен материјал: В.Стојадиновић, М. Милошевић Мицић, Б. Илијић (2003). Књажевац о завичају од А до Ш, појмовник за мале и велике „завичајце“ ,  Народна библиотека „Његош“

Садашњи изглед Џервинове виле.

 

Страхиња Мишељић, II/2

Ментор: Гордана Јаневска, проф. разредне наставе

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s