Градимир Миловановић

Градимир Миловановић

Увек када одлазим у село свог деке, мама ми прича занимљиве приче из тог краја. Једна од тих прича говори о томе како су ти суседна села : Бањски Орешац, Зоруновац и Бучје изнедрила 8 професора математике од којих су два доктора а један и члан Српске академије наука и уметности . Данас вам причам о њему. О једном скромном и великом човеку којим се поноси његово село Зоруновац и цела Србија.

Зове се Градимир Миловановић и рођен је 2.1. 1948.године од оца радника и мајке домаћице. Одрастао и играо се на Кулишту и околним пољанама. Нико ни слутио није у селу да ће постати велики научник.

Први разред је започео у свом родном селу. Али је у игри већ другог дана поломио ногу. Те прве године није ни ишао у школу. Захваљујући свом деди који је био писмен научио је да чита, пише и рачуна, чак и више него што је требало. Зато прелази у други разред. У свом селу завршава четири разреда основне школе. Школу наставља у суседном селу : Вина. Заједно са децом из Бањског Орешца и Зоруновца сваког дана пешачи до школе. По ветру, киши, снегу газећи сметове. Сви наставници из тог времена су похвално говорили о тој генерацији ђака пешака, који су уз школовање помагали родитељима у пољу и на њиви. А све то их није омело да постану велики људи: архитекте, инжињери, професори, радници. Међу њиа највише се по знању Града Миловановић, причао ми дека који је са њим пртио пут у снегу до школе.

По завршетку основне школе завршава гимназију у Књажевцу и уписује 1966.године Електронски факултет. По завршетку студија изабран је за асистента приправника. Постдипломске студије завршава 1974.године и постаје асистент на предмету математика. Докторирао је 1976.године и стекао звање доктора математичких наука у својој 28.години. Постаје професор за математику и нумеричку анализу. Моја мама каже да је било задовољство слушати његова предавања и бити његов студент. Био је ректор Универзитета у Нишу. Објавио је велики број научних радова и био предавач на многим факултетима у свету. Новембра 2006.године постаје члан Српске академије наука и уметности.

И, могло би још пуно тога да се каже о том великану који је поникао из једне скромне породице.

Док пишем ове редове, мислим на моје другаре из разреда. Можда ће неко од њих поћи стопама овог великана и сви ћемо се поносити што смо са њиме проводили школске дане.

УМЕЋЕ НУМЕРИЧКЕ АНАЛИЗЕ

Проф. др Градимир В. Миловановић

Наталија Петровић, II/2

Ментор, Гордана Јаневска, професор разредне наставе

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s