Светозар Јовановић

         (1878-1945)

 

Светозар Јовановић

Данас се суочавамо са заборавом значајних личности, који су учествовали у стварању српског друштва у прошлим временима . Један од заборављених је и Светозар Јовановић.

Светозар је рођен 1878.године у Минићеву, припада првој групи војних возача у Србији, патриота, особа са манирима, представник српске елите и снажна личност. Поседовао је кућу у Београду са дивним двориштем и раскошним парком. Људи из његовог родног краја у Београду су имали сигурно коначиште (били су његови гости). Уз окрепљење дуго, дуго би причали о завичају. И данас се говори у Минићеву о Светозаревом гостопримсву и љубазношћу. Светозар је био заљубљеник у аутомобиле и поносно их возио целом нашом државом. Био је противник свих порока и уживао у изазовима.Важио је за искусног шофера и механичара. Запамћен је као добар педагог, господин са манирима, са беспрекорним оделима и униформама. Његова сталоженост и мир је била потребна за доношење исправних одлука. Трошио је свој живот више на друге него на себе.

Мало је наших људи који су се истакли у модерном добу. Особа која заузима значајно место у историји је свакако капетан Светозар.

Мој наклон!

ТИМОЧАНИН, ПРВИ ВОЈНИ ШОФЕР КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

Сара Јефтић, IV/1

Ментор: Биљана Симоновић, професор разредне наставе

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s