Мирослав Милисављевић Мирко

 

Мирослав Милисављевић Мирко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рођен је 10.јуна 1868. године у Књажевцу, од оца Јована, окружног благајника и мајке Драге. У породици је било четворо деце: браћа Борислав, Војислав и Светислав и сестра Вукосава.

По завршетку шестог разреда Крагујевачке гимназије ступио је у Војну академију 1885. године, са 18. класом.Током школовања, са прекидом у време Српско-бугарског рата, напредовао је постепено. Каплар је постао 1886. године, поднаредник – 1887., а наредник 1888.године. Академију је завршио 10. августа 1888.године. Године 1892. уписао се на Вишој школи Војне академије ( 4. класа). Њу је завршио 1894. године као девети у класи од деветнаест питомаца.

српско-бугарски рат

У периоду од октобра 1901. до октобра наредне године похађао је Михајловску артиљеријску школу гађања у Царском селу код Петрограда (Русија). По завршетку Војне академије унапређен је у чин артиљеријског потпуковника 10. августа 1888. године. Поручник је постао 26. априла 1893. У чин Капетана II класе унапређен је 1896. године. Капетан I класе постао је 14. маја 1898. Мајор – 2. августа 1901., а потпуковник 29. јуна 1907. Чин пуковника добија 20.октобра 1912.године, а армијског генерала 21.окотобра 1923. Као редов питомац учествовао је у Српско – бугарском рату, на месту ордонанс – официра  команданта 7. пука, под командом потпуковника Ванлића.

Након завршетка Ниже школе Војне академије, као артиљеријски официр, био је водник батерије у Дунавском, а затим и у Шумадијском артиљеријском пуку.

Преминуо је 30. јула 1929. године. Сахрањен је на Новом гробљу.

Уз поменуте дужности, генерал Мирослав Милисављевић је био председник Великог војног суда у Солунском процесу, који је потврдио казне пуковнику Драгутину Димитријевићу Апису и његовим друговима. Творац је артиљеријске доктрине, по којој су официри, који су одабрали овај позив у војсци били школовани у артиљеријском одељењу , које је установљено 1901. године на Војној академији.

 

Даница Станковић, II/2

Ментор: Гордана Јаневска, професор разредне наставе

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s