Раде Ристић

Раде Ристић

Књажевачки ликовни педагог, Раде Ристић  предавао је ликовну културу у нашој школи. Многи ђаци школе којима је предавао  памте га  као наставника који је знао да пренесе ликовно знање и заинтересује све ученике да воле његов предмет.

Рођен је 1940. године у Трговишту крај Књажевца. Ликовно образовање започео је у Школи за примењену уметност у Нишу, на одсеку за вајарство, а завршио  на Вишој педагошкој школи у Београду, на групи за ликовно васпитање.

Радио је као дизајнер у Фабрици порцелана у Зајечару и у  Фабрици обуће  „Леда“ у Књажевцу. Док се бавио дизајном, освојио је низ престижних  југословенских награда.

Од 1988. године до пензионисања је наставник ликовне културе  у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ у Књажевцу. За допринос просветном раду и ликовном васпитању награђен је Златном значком Културно-просветне заједнице и Мајском наградом Општине Књажевац.

Као сликар, излагао је на бројним групним изложбама у земљи и Бугарској. Приредио је и две самосталне изложбе у Књажевцу, 2003. и 2010.године. Учествовао је на ликовним колонијама у Књажевцу и Зубином Потоку.

Један је од најактивнијих чланова Удружења „Извор“ У Књажевцу.

Као уметник опробао се у различитим ликовним и примењеним техникама, од обликовања и декорисања порцелана, израде вајарских дела од медаља и плакета до слободних скулптура, преко израде визуелних решења заштитних знакова, каталога, амбалаженасловних страна, сценографије за позоришне представе и различите манифестације, до класичног штафелајног сликарства, изведеног најразличитијим техникама, акриликом, акварелом, уљем…

Препознатљив је пре свега по акварелима, на којима се, по стилу и темама, приказује као пејзажиста реалиста или сликар експресиониста изузетне фантазије.

Чика Раде је чест гост у нашој кући. Заједно цртамо и бојимо! Забаван је и шаљивџија. Сви га у граду препознају по брадици. Ваљда сви уметници имају свој особени знак!

Мурал на Дому ученика средњих школа у Књажевцу  дело је руку овог уметника!

АКВАРЕЛИ РАДЕТА РИСТИЋА

 

Павле Јеремић,

Ментор: Гордана Јаневска, професор разредне наставе

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s