Слободанка Станковић Илић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Родила се 1952. године у Врању. Основну школу завршила је у Књажевцу, средњу библиотекарску у Београду, а Правни факултет у Нишу. Радила је у струци и у култури. Члан је Савеза књижевника у отаџбини и расејању и Хаику удружења Србије и Црне Горе. Живи и ствара у Књажевцу.

Аутор је бројних поетских и прозних књига: поетске и прозно-поетске збирке Пројекција капи (1992), Вишегласје (1997), Хомосфера (2002), Нормалне теме пре сна (2011); романе Са храшћем повезани (2004), Симетрале (2005); хаику збирку Природу у лице гледам (2008); фрагментарну прозу Кроз гараво стакло (1997), Чај за Деда Мраза (2002).

Бави се сакупљачким , истраживачким и приређивачким радом.  Тако су настале књиге о Књажевцу: Нови живот Књажевачког споменара (2010) и Беше једном један (2011), Пролаз кроз легенде, обрада српских локалних легенди (2012) и Завијена форма истине, обрада легенди из књажевачког краја (2013), које сведоче о томе да је Књажевац тридесетих био „сасвим уобличена грађанска средина“.

Данка је један од најактивнијих сарадника Народне библиотеке „Његош“ и представник жирија Светосавског књижевног конкурса (од  2007. године).

Данка је склона и ликовном изражавању. Њени радови излагани су на више од 20 колективних изложби  у Књажевцу и другим градовима Тимочке крајине. Прву самосталну изложбу  приредила је  2013.године под називом „Прапорекло“.

Извор (текст и слике – део): 180 година школе

Група аутора (Ива Тодоровић – VI/2, Даница Станковић – II/2, Миљана Станојевић -III/1, Марко Цветковић, IV/2)

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s