Љубодраг Љуба Јовановић

Љубодраг Љуба Јовановић био је наш познати академски вајар и професор ликовне културе.

Рођен је у Вршевцу код Куршумлије, 1946. Године, а преминуо 2010.године.  Средњу уметничку школу – одсек вајарство, завршио је у Нишу. Студије вајарства наставио је на Факултету примењених уметности у Београду, где је дипломирао у класи професора Миодрага Живановића.

Од 1974. године до пензије био је професор ликовне културе у  Књажеваћкој гимназији, Техничкој школи и ОШ „Димитрије Тодоровић – Каплар“ у Књажевцу. Аутор је многих споменика у Књажевцу и околини ( споменика пострадалим у Првом и Другом светском рату у Берчиновцу, Доњок Каменици, Бучју…

У нашој школи је направио споменик/бисту Димитрију Тодоровићу – Каплару. Његова де ла су и бисте: Драгољубу Јовановићу, Мелету Јулином, Сретену Марковићу – Пушкару. За своја вајарска дела добио је бројне награде на општејугословенском конкурсу за израду грба града Књажевца.

Љубодраг Љуба Јовановић ми се посебно допао, јер сам о њему слушао од родитеља.  Предавао је мом оцу ликовну културу. Остао је запамћен по надимку „Љуба Четкица“. Био је веома духовит, занимљив и забаван. Мој тата веома радо прича о њему. Све приче о њему су анегдотског карактера. Ево једне – познате највећем делу књажевчана кроз више генерација: Када је на почетку године говорио деци шта им је све потребно од прибора за час ликовне културе, најважнија је била „адекватна четкица за рад“. Он би деци казао да морају купити четкицу са , нпр. 264 длачица или влакана, јер су те најбоље за осликавање било темпером, боло акварелом. То је говорио врло озбиљно и деца су га озбиљно и схватала и ишла би у књижарама у потрагу баш за том „најбољом четкицом од 264 длачица“. Тако се та прича преносила кроз генерације уз осмех и благонаклоно одобравање за професоров весели дух.

Драго ми је да је један такав човек био мој суграђанин.

Алекса Костадиновић, IV/1

Ментор: Биљана Симоновић, професор разредне наставе

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s