Вукова недеља – Благо нашег краја

Јавни час „ Благо нашег краја“ у оквиру  Вукове недеље одржан је у препуној спортској хали ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ у Књажевцу. Сви ученици су се тематски путем изложбе и наступом представили по разредима:  1.разред – Речних старих српских имена и Речник старе дечје игре ; 2.разред  – Речник старе српске куће и окућнице и  Речник старе српске баште; 3.разред  -Бакин и декин свадбени речник и – Речник смешних речи и израза; 4.разред– Речник једног орача/занатлије/дрводеље… и – Речник бакине кухиње/ једне везиље/ српског биља; 5.разред  – Речник српских митолошких бића и – Речник српских витезова и принцеза; 6.разред-Речник старих српских свадбених обичаја и опреме и – Речник старих српских крштења; 7.разред -Речник српских родбинских односа или – Речник старих српских заштитника дома, усева и њива 8.разред – Речник најљубавнијих старих српских речи и израза и – Речник прича о нечастивим силама.

Гордана Јаневска -координатор

Увод у јавни час: Гордана Јаневска – професор разредне наставе обраћа се присутнима најављује водитеље, поздравља писца, гајдаша и представника „Текијанке“.

 

 

 

Милан Ђорђевић -директор

Милан Ђорђевић – директор школе на почетку часа истакао  је да су сви ученици школе укључени у реализацији Вукове недеље и да су  кроз разноврсне активности успели да представе говор нашег краја, с поносом и онако како доликује његовој вредности.

 

Водитељи програма: Кодић Јована и Ива Тодоровић – ученице седмог разреда .

 

Виолета Јовић, Ива Тодоровић и Јована Кодић

У вођењу програма помогла  је Виолета Јовић – дечји писац који  је успео да сачува богатство језика, али не само језика, већ и дивних односа међу људима, обичаја, традиције… Она сматра  да писати на дијалекту није исто што и не знати падеже и правопис, већ користити један живи говор који има своје законитости.

Филип Савић изСврљига – гајдаш, средњошколац, чувар народне традиције свирао је на: гајде, фрулу, и „грањку“.  Ученици су се визуелно и акустички упознали са заборављеним инструментима.

 

Филип Савић

Најсмелији су на крају одиграли коло среће, другарства, пријатељства..

Јавни час пратили су родитељи, баке, деке, Бојан Ристић – професор Техничке школе са ученицима, Дејан Томић – директор РЦ Књажевац, Слађана Јеремић – библиотекар Народне библиотеке „Његош“ и остали наставници школе.

Спонзор јавног часа била је домаћа фирма „Текијанка“ која је на крају часа за уложен труд ученицима поделила бомбоне.

После јавног часа ученици III/2 напрвили су интервијуе са  Виолетом Јовић и Филипом Савићем.

Учитељи и наставници који су реализовали јавни час: Слободанка Лападатовић, Мирјана Радовановић, Ивана Ђорђевић, Сашка Алексић, Биљана Тасић, Гордана Јаневска, Јасмина Ђорђевић, Биљана Антић, Новица Лападатовић, Јагодинка Милисављевић, Бранкица Илијић, Данијела Томић, Марина Јовановић, Наташа Ристић, Оливара Ранђеловић, Милена Симоновић, Ана Бојковић, Миљана Ненковић, Владислав Допуђа, Наташа Петровић, Саша Трајковић.

Захваљујем се свим помоћним радницима који су помогли да се овај час реализује, родитељима ученика који су помогли деци у сакупљању информација, бакама и декама који су одвојили време за причу.

Слике са јавног часа „Благо нашег краја“.

Шта каже  о нама писац?

ОШ „Д.Т. КАПЛАР“ КЊАЖЕВАЦ
У пуној спортској сали вредни учитељи, наставници српскога језика и њихови ученици свих разреда показали су како се чува традиција и култура свог народа. Била је част бити кап у том мору. Филип Савић и ја смо покушали да допринесемо колико смо могли, он музиком (гајде, фрула, двојнице, окарина, грањка и „кој знаје какво још у цедилце носи“) а ја речју.

Виолета Јовић – слике

О школи – Виолета Јовић

Школски и окружни координатор,

Гордана Јаневска, проф.разредне наставе

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s